Un breu repàs de la festa des del 1982 fins el 2013

La Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners va néixer el 1982 fruit de la iniciativa d’un grup de joves que van voler organitzar un concurs de ratafia, un acte alternatiu al clàssic ball només per a socis del Cercle Cultural Colomenc. Dos anys més tard la festa s’independitza i es presenten els gegants Sol i Serena. El 1987 la festa ja rep el sobrenom de “la festa major petita” i està plena d’activitats. Entre el 1990 i el 1992 passa un període fosc de tres anys que en fan perillar la continuïtat fins que un nou grup de joves, abanderats sota el nom de Kul-Actiu Jove, agafa el relleu i la revifen. S’establirà la Trobada de Puntaires, que a partir d’aquest any es repeteix cada edició.

És l’any 1997 quan apareix l’espectacular notícia que va revolucionar el món ratafiaire: es van trobar a Santa Coloma les receptes de ratafia més antigues de Catalunya, que a més, havien estat escrites per un colomenc anomenat Francesc Rosquellas. Es va encarregar a Xavier Codina l’elaboració a gran escala de les ratafies “Ratafia de Santa Coloma de 1842” i “la Nou Verda”, segons les receptes de Rosquellas.

Entre 1997 i 2000, la Festa de la Ratafia ja s’havia convertit en l’esdeveniment cultural més singular i estimat pels colomencs, erigint-se com a símbol d’identitat i cohesió social. Es crea el grup de trabucaires de Santa Coloma, s’edita per primera vegada la revista dels actes de la festa i neix l’associació els Amics de la Ratafia, es duu a terme la mostra “La ratafia i l’art culinari” i al juny el Talleret de la Ratafia. A partir d’aquí, la fira pren un caire internacional gràcies a l’exposició de ratafies d’arreu del món i es crea el grup La Nou Verda.

Del 2001 al 2005 arribaven temps de degustació de l’esforç macerat durant anys de molta feina. Per celebrar els vint anys de festa, es realitza un got commemoratiu. El 2001 s’instal·la la vela de grans dimensions a la plaça Farners. Són anys de l’estrena del Concurs de Microrelats amb ratafia, del centenari de la Ratafia Russet i d’una trobada homenatge a les dones ratafiaires colomenques.

L’any 2006 seria un dels anys més especials de la Festa de la Ratafia atès que es festejava el seu 25è aniversari. Es va publicar el llibre La Festa de la Ratafia. 25 anys, a càrrec de Marc Alsina, on es feia un repàs exhaustiu any per any de tot el que ha envoltat la festa. A partir del 25è aniversari la Festa comença a prendre una dimensió diferent i la ratafia ja comença a buscar els seus límits. El 2007 es convida la cultura d’Euskadi, el 2008 la gallega i el 2010 la mallorquina. Aquest any també es festejava el 125è aniversari de la Ratafia Raiers i al seu darrere començaven a aparèixer més marques de ratafia en el panorama català.

L’any 2010 la Festa es feia especial ressò de la pèrdua d’un dels ratafiaires més emblemàtics, en Francesc Pla. La XXX edició va arribar carregada de propostes per festejar una nova data històrica. S’obrien nous espais com la plaça del Firal i el Ratafiàrium i es van programar 30 activitats de cultura catalana per celebrar l’aniversari.

En l’edició del 2012, Josep Roca del Celler de Can Roca participa en el concurs de la Ratafia, hi ha un seguit d’actes amb la cultura occitana com a protagonista i té lloc la I cursa de muntanya de la ratafia. L’any 2013, la 32a edició, destaca per l’original cartell luminescent de la Festa a càrrec d’Oriol Piferrer – que va guanyar un premi Laus l’any 2014- i la incorporació de la Litúrgia de la Confraria de la Ratafia d’obertura, lliurament de premis i tancament de la Festa. També es torna a editar la ratafia La Nou Verda, segons una fórmula de F. Rosquellas de 1842.

Per fer memòria de manera més viva vam entrevistar a alguns dels fundadors de la Festa: