Rècord històric amb 254 ratafies casolanes presentades al concurs de la Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners

N’han arribat de tot el món, i la guanyadora serà escollida durant el sopar de divendres que comptarà amb la presència del President de la Generalitat

Aquest cap de setmana es celebra la 37a Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners, marcada pel rècord històric de ratafies casolanes que s’han presentat a concurs. N’han arribat 254, provinents sobretot de Catalunya però també d’arreu del món, i de països tan diversos com Canadà, Nova Zelanda o Polònia. El lliurament de premis d’aquest concurs que és el més antic de Catalunya, és un dels actes més esperats de la Festa, i es farà divendres en el transcurs del sopar popular en què també hi assistirà el President de la Generalitat, Quim Torra, colomenc i bon ratafiaire.

 

 

 

Més de 50 propostes

 

Tot i que alguns actes ja s’han començat a fer aquesta setmana, el gruix de la programació es concentra del 8 a l’11 de novembre. Seran quatre dies d’intensa activitat als diferents espais repartits per la ciutat, amb més d’una cinquantena de propostes per a tots els públics. Hi haurà xerrades tècniques, sortides al bosc, concerts, tallers, cursos, exposicions i activitats gastronòmiques, amb una previsió d’uns 35.000 visitants durant tot el cap de setmana.

 

Les dones, protagonistes de la Festa

 

Serà una Festa en què les dones tindran més protagonisme que mai. L’exposició central gira entorn de la figura de la Francisca Pastells, una de les més grans i autèntiques ratafiaires que ha tingut Santa Coloma de Farners. També tindrà protagonisme la pastissera Magda Tolosa, que serà nomenada Confraressa d’Honor, i la presència femenina s’estendrà durant tot el cap de setmana en els concerts, xerrades, entre els membres del jurat i fins al cartell promocional de la Festa, obra de la colomenca Maria Pou.El punt de trobada de totes les ratafies comercials de Catalunya

 

Totes les ratafies fetes a Catalunya i els seus productors es troben aquests dies a Santa Coloma, on prenen especial protagonisme els licors fets pròpiament a la capitat de la Selva. Així, trobem la Ratafia Corriols, elaborada amb 58 herbes del municipi seguint una recepta d’Anna Selga, que té per objectiu recaptar fons per la lluita contra el pas de la MAT per Santa Coloma. Una altra ratafia amb identitat colomenca és la Malhivern, un homenatge a Francesc Pla i Rodas, i enguany es presenta com a novetat la Ratafia Roca Guillera, inspirada en el cim que dona nom a l’Agrupament Escolta i Guia de Santa Coloma. Els visitants seguiran trobant el  prestigiós lot 1842, format per quatre variants (Clàssica, Nou Verda, 8 Porrons i Cireres) que es presenten sota la marca colomenca Ratafia 1842.

 

Els millors experts de la ratafia i les plantes

 

Els millors experts d’aquest món visiten Santa Coloma aquests dies per ensenyar la infinitat de possibilitats que existeixen al voltant de la ratafia, les plantes i els productes que se’n deriven.

l’Ivan Pascual, el millor xocolater de tot l’Estat espanyol, compartirà amb els visitants els secrets de l’elaboració del “Solstís”, el seu bombó de ratafia que va presentar al Campionat Mundial de xocolaters i pel qual va comptar amb l’assessorament de la Confraria de la Ratafia.

També es farà la xerrada “Els secrets de la ratafia, preguntes i respostes” a càrrec de Josep Escudero, enginyer agrònom i expert en ratafia i altres licors.

De la seva banda, la Mercè de Olieu explicarà com fer-se una “farmaciola d’hivern” i també hi seran Joan Tàpies, director del Museu del Vermut de Reus i Damià Mulà, que farà còctels amb ratafia.

 

Pel que fa a presentacions de productes, destaquen les Perles de Ratafia Raiers, unes boletes gelatinoses fetes amb algues, i les noves infusions de ratafia amb begudes vegetals que presentarà l’expert Pep Mascarós.

Dos altres referents gastronòmics també oferiran una activitat guiada. Es tracta de l’Evarist March de Naturalwalks i El Celler de Can Roca, que des del parc de Sant Salvador farà descobrir la riquesa botànica de l’entorn del parc, i també hi haurà Carles Aymerich, el millor  sommelier d’Espanya de l’any 2009.

 

Processó i litúrgia

 

L’inici oficial de la 37a Festa de la Ratafia tindrà lloc demà a partir de les 9 del vespre amb la sortida dels membres de la Confraria de la Ratafia, en un acte carregat de simbolisme i tradició. Sortiran en processó amb torxes i absolut silenci  des del carrer de la Malva. Allà hi viu en Pere Coma, guanyador de la millor ratafia local de l’any passat, qui entregarà el penó de la Festa i el llibre de la litúrgia. Aquest volum conserva els escrits per convocar la Festa de la Ratafia, així com els noms dels guanyadors del concurs i custodis del propi llibre i el penó.

Els membres de la Confraria apareixeran de nou durant el sopar popular per proclamar els nous Confrares, la Confraressa d’Honor i per proclamar els guanyadors del concurs de la ratafia. Per tancar la litúrgia, diumenge al vespre despenjaran el penó i desapareixeran fins l’any que ve, una vegada l’hagin portat al nou custodi perquè el vetlli durant tot aquest temps.

 

La majoria d’actes es podran seguir en directe al canal youtube Ratafia TV, i podeu consultar tota la programació de la Festa a la web www.festratafia.cat

 

7 de novembre de 2018