Us presentem una Festa per a tota la família, una celebració que lliga la tradició ancestral d’un poble amb els valors socials i de promoció de la ciutat que identifiquen Santa Coloma de Farners i els seus habitants.  

La varietat de la programació de la Festa de la Ratafia fa que hi hagi activitats per a complaure totes les generacions. Ningú no s’avorrirà i menys els més petits, que tenen una àmplia oferta d’entreteniment.

Milers de persones ompliran de nou els carrers del centre de Santa Coloma de Farners durant el segon cap de setmana de novembre, seguint els actes i les propostes de tota mena de la Festa de la Ratafia.

Alguns actes ja començaran el 3 de novembre però el gruix de la programació es concentra a partir del dijous 8, amb la litúrgia de la Confraria de la Ratafia de la penjada del penó i la cercavila. L’endemà tindrà lloc el sopar popular, durant el qual es donaran  a conèixer els guanyadors del concurs de ratafies i es proclamarà a Magda Tolosa, de la pastisseria Trias, Confraressa d’Honor.

Durant tot el cap de setmana hi ha una atapeït programa d’actes per a tots els públics, xerrades, presentacions, concerts i el popular mercat de productes artesans i de proximitat pels carrers del centre, a més de la gran Vela de la Ratafia a la plaça Farners.

 

Xifres destacades

4 dies d’activitats / 50 propostes: 6 xerrades, 4 sortides al bosc, 4 concerts, 11 tallers, 1 curs, 3 exposicions, 3 activitats paral·leles, 3 activitats gastronòmiques / i molt més.

Previsió d’uns 35.000 visitants. Totes les activitats participades per a persones del poble o dels voltants / 95% d’activitats gratuïtes / activitats per a totes les edats

Tota la informació és a www.ratafia.cat

 

 

SANTA COLOMA DE FARNERS, LA CAPITAL DE LA RATAFIA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Santa Coloma té un ric patrimoni natural i una relació dels seus habitants amb aquest medi que ha caracteritzar l’evolució de la ciutat. L’entorn ens ha deixat llegat en forma d’oficis i coneixements que han passat de generació a generació, com l’elaboració de ratafia, la destil·lació casolana, l’assecatge de plantes, la venda d’herbes remeieres als mercats, la maceració, colar, filtrar, degustar…

Es tracta de conèixer i aprofitar el bosc i els seus usos, i el ric entorn natural del municipi ens ha permès durant segles recollir herbes a la primavera, fer la ratafia a l’estiu, colar la ratafia a finals d’estiu per obrir la ratafia a la tardor i passar el dur hivern.

Malgrat els canvis evolutius, la ratafia és filla d’aquest context, i avui dia fer ratafia a casa és lligar-se de nou a la natura, a l’entorn, prendre consciència del paisatge, de l’ecosistema en que formem part, de respectar el seu temps i els seus cicles..

Per això diem que som la capital de la ratafia, pel gran paisatge que tenim i una història única de  gran riquesa, un patrimoni de persones i documents històrics.

La ratafia és natura profunda, quotidiana i filla d’aquesta evolució, i nosaltres cada any participem d’un nou capítol de la nostra cultura i patrimoni, celebrant l’arribada de la ratafia durant tot l’any. I és ara, amb la Festa, quan degustem el fruit de l’esforç de recollir les plantes a la primavera i el lent repòs estival. És una Festa que té lloc al cor de la tardor, quan es fan els preparatius per l’entrada de l’hivern, i a la primavera també fem el Mercat de les Herbes, justament l’altre extrem, quan sentim la vigorositat del creixement del bosc,l’arribada del bon temps… Tot això és motiu identitari que ens agrada compartir amb la gent i l’obrim a tothom d’arreu que en vulgui gaudir.

 

EXPERTESA, LIDERATGE I INNOVACIÓ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La Festa de la Ratafia acollirà els millors experts de la ratafia i les plantes

Quan diem que Santa Coloma de Farners es converteix en la capital de la Ratafia és, entre d’altres motius, perquè els millors experts d’aquest món ens visiten aquests dies per ensenyar la infinitat de possibilitats que existeixen al voltant de la ratafia, les plantes i els productes que se’n deriven.

Comptarem amb l’Ivan Pascual, ni més ni menys que el millor xocolater de tot l’Estat espanyol que compartirà amb els visitants els secrets de l’elaboració del “Solstís”, el seu bombó de ratafia que va presentar al Campionat Mundial de xocolaters i pel qual va comptar amb l’assessorament de la Confraria de la Ratafia.

També  comptarem amb la xerrada “Els secrets de la ratafia, preguntes i respostes” a càrrec de Josep Escudero, enginyer agrònom i expert en ratafia i altres licors.  

De la seva banda, la Mercè de Olieu ens explicarà com fer-nos la nostra “farmaciola d’hivern”. I atenció perquè, a banda de compartir amb tots els assistents un bon grapat de remeis casolans per aquest hivern, també explicarà el secret de com fer la popular “Pomada Panchu”.

També comptarem amb en Joan Tàpies, director del Museu del Vermut de Reus. Ratafia i vermut, dues begudes agermanades que sempre saben trobar el seu lloc. El vermut abans de dinar i la ratafia havent menjat, es conjuguen a la perfecció per amenitzar les sobretaules.

 

Pels qui els agradi el món dels còctels, han de saber que tindrem en Damià Mulà, qui ens  proposarà “Còctels amb Ratafia”. Qui és, en Damià? Doncs un autèntic apassionat que s’ha acabat convertint en un referent de l’escena coctelera arcelonina. Ensenya tot el que sap al CETT (Universitat de Barcelona), i a Santa Coloma ens presentarà diverses elaboracions fetes amb ratafia. A més, els participants faran el còctel Músic Líquid (amb ratafia) que s’emportaran a casa dins d’un petit porró.

 

Ratafia esferificada i infusions amb begudes vegetals 

De les moltes sorpreses que us esperen en aquesta Festa de la Ratafia destaquem un parell de presentacions de productes, que són una mostra de com la innovació i la tradició poden anar de la mà fins a límits poc imaginats fa un temps. I és que després de molts anys de proves i diferents vies d’exploració en el camp de l’esferificació, aquesta Festa serà la plataforma de llançament d’un producte que serà una autèntica sorpresa pels paladars: les Perles de Ratafia Raiers, unes boletes gelatinoses fetes amb algues brunes que al ser mossegades esclaten a la boca escampant el gust de ratafia. Una curiositat ideal per condimentar i decorar amanides i postres, de la mà de l’Àngel Portet, de Licors Portet. Són unes boletes de tan sols 5 mil·límetres, però intenses i molt gustoses, que sobtadament omplen la  boca d’aroma de ratafia.

En Joan Pujades, del Pujades (celler Mas la Caçadora) i Tomàs Bosch ens faran una demostració pràctica de destil·lació de vi per obtenir l’aiguardent per fer ratafia

I també heu de saber que allò que el te i les infusions es fan només amb aigua ja ha passat a la història. Darrerament s’ha posat de moda el concepte Latte, per donar nom a les infusions fetes amb llet o els seus derivats. Per això en Pep Mascarós, de Tegust, fa temps que innova en aquest camp i ens ensenyarà com fer una bona infusió de ratafia amb begudes vegetals o amb llet de vaca.

Com és obvi, aquestes begudes tenen més greixos i unes altres propietats que l’aigua de tota la vida, de manera que les plantes infusionen de forma diferent. En Pep ens explicarà els secrets de com fer una bona infusió de ratafia amb aquestes noves tendències.

 

El dissabte 10 de novembre se’ns presenta com una autèntica oportunitat.  La cita és al parc de Sant Salvador i allà, l’Evarist March de NaturalwalksEl Celler de Can Roca ens convidarà a descobrir la riquesa botànica de l’entorn del parc amb una caminada molt pedagògica. No ens direu pas que un pla com aquest no val l’esforç de llevar-se un xic d’hora, oi? En qualsevol cas, per si no n’hi hagués prou, un cop acabi la caminada de descoberta de Sant Salvador, s’afegirà a la festa el sommelier Carles Aymerich, el millor sommelier d’Espanya de l’any 2009.

 

 

 

EL CONCURS DE RATAFIES CASOLANES MÉS ANTIC DE CATALUNYA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El veredicte dels paladars experts

Un dels moments més esperats de la Festa és descobrir els guanyadors del concurs de ratafies. N’arriben des de racons de tot el país i un jurat expert s’encarrega de determinar quina és la més bona. És cert que en gustos no hi ha res escrit, però en qüestió de ratafia sí que hi ha unes pautes que només les més ben aconseguides saben obtenir. Parlem d’un aspecte general agradable, de color viu i una gran qualitat de filtratge. Tot això entra per la vista. Aleshores el nas ha de percebre un equilibri d’olors i el paladar buscarà una dolçor no excessiva i una harmonia del gust. Finalment, l’experiència del tast i el record que deixa acabarà de puntuar cadascuna de les 10 ratafies que hauran arribat a la gran final. Per qualificar-les i determinar la millor, enigma que es descobrirà en el transcurs del sopar del 9 de novembre que es podrà seguir en directe per Internet pel canal Youtube de la Confraria, el jurat de professionals experts d’enguany està format per:

 

Mar Calpena (periodista gastronòmica i bartender) 

Xavier Codina (Ratafia Russet)

Bernat Guixer (El Celler de Can Roca)

Paula Molés (periodista gastronòmica)

Natàlia Roig (sommelier)

 

El creador de la millor ratafia s’emportarà, a banda de la garrafa d’or, el premi d’un viatge, gentilesa de l’empresa Petroselva. De la seva banda, el premi a la millor ratafia local consisteix en l’edició especial i limitada de 200 ampolles que es venen exclusivament a la primavera al Mercat de les Herbes de la Ratafia.

 

 

ACTIVITATS PER A TOTS ELS GUSTOS PER FESTEJAR LA RATAFIA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

50 activitats per a totes les edats

L’univers que envolta el món de la ratafia és tan emocionant i plural que tothom trobarà el seu espai a la Festa. Fins i tot el més menuts de casa perquè trobaran diferents espais per compartir en família, com l’Espai Xics a la plaça FarnersEs tracta d’una zona que permetrà als visitants, tinguin l’edat que tinguin, de participar en activitats com ara treballs manuals, pintar els personatges de la Fira i aprendre a jugar a diferents jocs. Una altra activitat amb molta requesta seran les passejades amb poni a la plaça Firal del dissabte a la tarda i, per descomptat, l’àmplia programació per al públic infantil que hem preparat a la Vela de Circ, al pati de l’escola La Salle.

Repasseu bé el programa de la Festa! Hi ha activitats per a tots els gustos, com els concerts de Xavi Lozano i els Pot Petit, la cercavila de gegants amb colles convidades, el ball de diables, tallers… i molt més.

 

El Gran Ball de la Ratafia  

El Pony Pisador, A Granel i Smoking Souls i els Allioli ompliran de música el concert del dissabte a la nit. Un bon repertori per una nit de gresca, llarga i intensa com les nits dels primers balls de ratafia. Entre les guitarres, el fum i la negra nit queden els records d’aquelles festes, que foren origen de la Festa de la Ratafia i que fa més de tres dècades es presentaven com una mena de contra programació de la Festa Major, aleshores poc pensada pel públic més jove i el seu divertiment. A banda del gran ball de la Ratafia també podreu gaudir de la música de grans bandes, repartides durant tot el cap de setmana. Seguiu bé la programació i no us perdeu els espectacles de Xavi Lozano, la cantautora occitana Alidé Sans, els Biflats, el funk-rock de She’s Crazy o la fanfàrria de la Balkan Paradise Orchestra.

 

 

 

 

PUNT DE TROBADA DE TOTES LES RATAFIES DE CATALUNYA

 

 

 

Totes les ratafies fetes a Catalunya i els seus productors es troben aquests dies a Santa Coloma. Fins i tot arriben ratafies fetes arreu del món, amb varietats singulars i molt específiques. 

Ratafies amb DO Santa Coloma de Farners Quim Torra, President de la Generalitat, colomenc i bon ratafiaire, es va presentar aquest estiu al Palau de la Moncloa amb una ampolla de ratafia, que va regalar al President del govern espanyol, Pedro Sánchez. I no li va portar una ampolla qualsevol, sinó una de la ratafia Corriols, elaborada amb 58 herbes de Santa Coloma seguint una recepta d’Anna Selga, amb l’objectiu de recaptar fons per la lluita contra el pas de la MAT per casa nostra. 

Una altra ratafia amb denominació d’origen de Santa Coloma és la Malhivern, un homenatge a Francesc Pla i Rodas. Enguany s’ha reprès la producció d’aquest ratafia sorgida de la llibreta de receptes d’en Francesc, un beuratge refrescant, aromàtic, de gust que s’allarga en boca, més aviat sec i alcohòlic. Una de les novetats serà la presentació de la Ratafia Roca Guillera, inspirada en el cim que dona nom a l’Agrupament Escolta i Guia de Santa Coloma.

 

El prestigiós lot 1842

A la vela de la Ratafia també podreu trobar la Clàssica, Nou Verda, 8 Porrons i Cireres, les quatre variants que es presenten sota la marca colomenca Ratafia 1842.

 

Una exposició per a Francisca Pastells

Aquesta Festa de la Ratafia servirà per recordar la figura d’una de les més grans i autèntiques ratafiaires que ha tingut Santa Coloma de Farners: la Francisca Pastells i Turà. L’edició d’enguany també servirà per homenatjar en Xavier Masó, un dels impulsors de la Festa de la Ratafia i que va morir l’any passat, justament quan la Festa abaixava el teló.

 

 

 

LA HISTÒRIA DE LA FESTA

 

 

 

 

La Festa de la Ratafia va néixer en el període d’ebullició dels primers anys de democràcia. Hi havia desig de canvi i els joves participaven activament en la vida política i social. El moviment escolta havia actuat fins llavors com a refugi. A Santa Coloma, a banda dels Dàlmates, l’Esquitx i els Voltamons, hi havia un grup de joves que es reunien sovint al bar Sport i amenitzaven bona part de les seves sortides i activitats particulars amb ratafia, possiblement procedent de can Xevi Puigverd de Vilobí. Els joves buscaven una alternativa a les festes tradicionals i, entre partides de cartes i glops de ratafia, van organitzar un concurs durant la Festa Major de Santa Coloma de l’any 1982 per veure qui feia la millor ratafia. Aquest és l’origen de la Festa i el Concurs de la Ratafia de Santa Coloma de Farners.

Una festa de tots L’any 1984, la festa ja camina sola i s’hi suma la fira de ratafies i la fira de productes artesans. Ja és una activitat que fa goig i aglutina molta gent a finals dels 80, per això rep el sobrenom de “la festa major petita”. El Jovent del Poble, entitat organitzadora de l’esdeveniment, a banda d’activitats anuals, organitza una festa carregada d’activitats: ball, teatre, concurs d’aparadors, xerrades, exposicions d’herbes, mostres d’artistes joves, concurs de pastissos… La Festa tindrà alts i baixos, però ja no es deixarà de celebrar mai. Una notícia que revoluciona el món ratafiaire contribuirà, l’any 1997, a cimentar la festa des del passat: es troben a Santa Coloma les receptes de ratafia més antigues de Catalunya, que a més, havien estat escrites per un colomenc: Francesc Rosquelles. Als 90, la Festa de la Ratafia ja s’havia convertit en l’esdeveniment cultural més singular i estimat pels colomencs. Era el fil conductor per a la participació individual i col·lectiva, i s’erigia com a símbol d’identitat i cohesió social. L’any 2006 va ser un dels anys més especials de la Festa de la Ratafia, el 25è aniversari. Es va publicar el llibre La Festa de la Ratafia. 25 anys, a càrrec de Marc Alsina, on es feia un repàs exhaustiu de la festa. Des de llavors, la Festa comença a prendre una dimensió diferent i la ratafia expandeix la seva força i la seva influència a d’altres àmbits. Es comença a convidar cada any un territori amb relació amb les begudes espirituoses i a introduir propostes innovadores com la infusió de ratafia o la coca de ratafia. També s’internacionalitza la fira i es realitzen estudis i intercanvis amb productors d’altres països. Un cop més, el passat i el present es donaven la mà. Resulta estimulant per als organitzadors de la Fira comprovar que la ciència reconeix els bons fonaments de la sabiduria popular. Avui, la Festa ha esdevingut un aparador per mostrar tot el que cal  saber sobre la ratafia. S’hi fan tota mena de presentacions i s’innova. L’exitós model de Festa coincideix amb un moment daurat d’aquest licor català. Les aportacions de Santa Coloma han contribuït a fer-lo visible i donar-li ressò. El municipi és avui l’epicentre de la ratafia i tots els que s’interessin per aquest món hi han de fer cap. Durant la Festa de la Ratafia, Santa Coloma de Farners continua difonent el passat d’aquest extraordinari licor i projectant-lo al futur.