II CURS PRÀCTIC I INTENSIU DE DESTIL·LACIÓ D’AIGUARDENT

 

 

 

 

Doncs sí! mig any després de la primera experiència tornem a l’atac i La Bulla i la Confraria impulsem un nou curs de destil·lació pràctic, intensiu i vivencial a Can Moragues. I ho fem no només per l’èxit del primer (34 participants, valoració positiva per part de tothom i molts projectes conjunts sorgits entre les persones que van trobar-s’hi); si no perquè haver-lo fet ens referma en la nostra convicció que hi ha un espai per fer créixer el que hem anomenat Sobirania Etílica.  

Inscripcions: aquí

 

 

PER QUÈ UN CURS DE DESTIL·LACIÓ?

L’interès per la producció artesanal de tot tipus de licors ha crescut de forma espectacular els darrers anys. Gràcies al treball d’entitats com la Confraria de la Ratafia hem reconquerit un espai que semblava perdut, conservant una tradició molt valuosa, però també projectant-la cap al futur amb nous projectes innovadors.

Ara bé, molt sovint ens falta l’ingredient principal d’aquestes joies de sobretaula, el gran protagonista fins ara oblidat: l’aiguardent. Durant molt temps ens hem conformat usant com a alcohol base anissos edulcorats o aiguardents dels quals no coneixem ni l’origen geogràfic ni les condicions laborals o ecològiques amb les que ha estat produït: Això té evidents efectes negatius no només sobre la qualitat del que produïm sinó també repercussions ètiques, ecològiques i socials gens menyspreables.

Hem estat elaborant un producte que pretenem de proximitat i ecològic amb un 90% d’ingredients que desconeixem del tot; i pel camí hem perdut el contacte amb un sector cabdal per la història de Catalunya com és el de producció d’aiguardent. El món de la destil·lació ens és totalment desconegut i està envoltant de pors i misteris que massa sovint se’ns presenten difícils d’afrontar.

 

Per això proposem i promovem la Sobirania Etílica i, d’acord amb els objectius de la Bulla i de la Confraria de la Ratafia, organitzem aquest curs intensiu de destil·lació. Si us inteerssa el món dels aiguardents casolans, consulteu aquí el “manifest de la sobretaula” (link)


FUNCIONAMENT DEL CURS

La proposta d’aquest curs consisteix en envoltar-nos dels millors per aprendre’n de forma propera i presencial. A partir de l’experiència dels nostres formadors: en Joan Pujades i en Tomàs Bosch descobrirem el món de la destil·lació de manera pràctica: posarem en marxa els seus dos alambins, els de la Bulla i la Confraria (i els dels participants que en vulguin portar) i aprendrem fent.

A cada alambí destil·larem un producte específic, per conèixer les diverses possibilitats que ens donen; i també aprendrem a netejar-los i fer-ne el manteniment; a més de les nocions químiques bàsiques per entendre què passa durant un procés de destil·lació (i de prendre nota dels riscos a prevenir).

Tot plegat és un procés que vol temps, de forma que començarem de bon matí, a les 9:00 i anirem comentant els processos mentre els veiem funcionar. Farem una parada per dinar i acabarem més o menys a les 18:00.

Totes les persones que participin del curs s’enduran a casa una mica de l’aiguardent que haurem destil·lat.

ELS FORMADORS

Tenim la sort de poder-ne aprendre amb dos formadors vinguts de terres destil·ladores: en Joan Pujades, de Guiamets (el Priorat) i en Tomàs Bosch, de Corbera d’Ebre (Terra Alta). Són dos confrares aficionats a l’art de destil·lar i elaboradors de vins i licors; segur que els haureu vist a la Festa de la Ratafia fent demostracions de com destil·lar al fons de la carpa!

EL LLOC

És un honor poder fer un curs com aquest a Can Moragues (Riudarenes), seu de la Fundació Emys, que impulsa un projecte pioner que promou l’agroecologia i la custòdia del territori des de múltiples vessants. Podeu visitar-ne la web: http://www.canmoragues.org/

ELS DIES

Davant l’interès que ha aixecat el curs hem previst moltes inscripcions, de forma que el que hem desdoblat el curs i el farem dues vegades: el dissabte 15 i el diumenge 16 de desembre. En la inscripció us demanarem la vostra preferència.

LES INSCRIPCIONS

 

Omplint el formulari demaneu una plaça al curs; les places són limitades a 34 persones (17 per dia) per una qüestió d’espai i proximitat. El dia 27 de novembre tancarem les inscripcions i durant la propera setmana us confirmarem si heu pogut entrar (es farà per ordre d’inscripció) i quin dia us ha estat assignat.

El curs té un preu de 40€ que s’haurà de pagar amb anterioritat. Quan es confirmi la plaça ens posarem en contacte amb vosaltres especificant com i donant les darreres indicacions sobre el curs.