Més de 5000 persones participen en les 35 propostes d’activitats, tallers, conferències, concerts i rutes guiades que han tingut lloc aquest cap de setmana a Santa Coloma de Farners.

Aquest 5 i 6 de maig Santa Coloma de Farners ha acollit la 5na edició del Mercat de les Herbes de la Ratafia, on s’han realitzat diverses activitats que promouen el coneixement del món de les plantes remeieres i que enguany ha donat un pes especial a la participació dels millors especialistes del nostre país. Milers de persones han visitat el mercat i totes les activitats han gaudit d’una alta participació, fet que mostra la consolidació d’aquesta cita com a una de les trobades de referència en aquest sector i que recull el creixent interès per part del públic.

La Confraria de la Ratafia ha organitzat aquest mercat amb la coorganització de l’associació La Bulla, el suport de l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners i la col·laboració de nombroses entitats del territori. Joan Casalprim, president de la Confraria, es mostra satisfet amb la bona resposta que ha tingut aquest esdeveniment i reivindica la ratafia més enllà del licor, “aquesta representa una cultura, un territori i les persones que hi ha al darrere”.

En aquesta línia, Fra Valentí, l’autor del llibre “Tornar als remeis de sempre”, va exposar que la gastronomia i les begudes com la ratafia han estat una forma de resistència identitària davant l’efecte unificador de la globalització.

Algunes de les activitats més destacades d’aquesta edició han estat les xerrades d’Astrid van Ginkel, Joan Vallès o Fra Valentí, experts en etnobotànica; els tallers de tast de mels, de remeis naturals per la salut, de tints florals o de cuina; l’espectacle musical d’Ovidi4 i Mainasons o la presentació de l’edició limitada de la ratafia de Pere Coma, considerada la millor ratafia local 2017.

Casalprim considera que el mercat de les herbes és una oportunitat per aportar la vessant acadèmica i formativa en la divulgació dels usos de les plantes i de la ratafia, i que en aquesta ocasió també s’ha volgut ampliar el nombre i la diversitat d’activitats. En total s’han realitzat 35 activitats, entre elles conferències, tallers creatius, tasts, sortides guiades al bosc, concerts, espectacles culturals, exposicions, presentació de llibres o àpats populars.

Al llarg del cap de setmana la programació d’activitats ha anat acompanyada d’un mercat de parades de productors locals, artesanals i recol·lectors d’herbes. Paral·lelament s’ha organitzat el 65è concurs i exposició de flors, un espectacle primaveral que ha vestit els carrers del centre d’aquesta població d’infinitat de colors.

Gràcies a la tasca feta per la Confraria de la Ratafia i l’ajuntament de Santa Coloma de Farners, aquesta població s’ha convertit en una de les capitals ratafiaires de Catalunya, i tant és així, que coincidint amb el mercat de les herbes, s’ha inaugurat la rotonda de la ratafia, que dóna la benvinguda al municipi.

Tot i l’èxit del mercat de les herbes, aquest vol ser la fira petita de la ratafia, és a dir, mantenir un format de proximitat i acollidor que aflori l’intercanvi i ens prepari per a la festa gran, on es celebrarà el resultat de la tradició remeiera d’elaboració d’aquest licor digestiu.

El fi de festa ha anat a càrrec del conegut grup de música infantil Mainasons, que amb una plaça Farners plena a vessar, ha acomiadat el mercat de les herbes per donar peu a la Festa de la Ratafia que tindrà lloc al mes de novembre.

El mercat de les herbes és doncs una festa per viure la primavera i submergir-se en aquesta època de l’any on les plantes floreixen i es recullen les herbes per preparar la ratafia al mes de juny. És una festa al carrer i una trobada amb la natura i el saber popular pensada per a tots els i públics i per gaudir-la també en família.

Des de la Confraria de la Ratafia volem agraïr la gran tasca feta per l’associació La Bulla en la coorganització del mercat, el suport de l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners i la Diputació de Girona, la col·laboració de totes les entitats, conferenciants, talleristes i participants que han sumat esforços per fer possible una edició més del mercat de les herbes.

Us recomanem:

Propers cursos per aprendre a fer una bona ratafia