La gamma inclou cervesa, infusions, caramels, pa, melmelada i secallona, que es començarà a vendre a Santa Coloma de Farners coincidint amb la 34a Festa de la Ratafia.

La Confraria de la Ratafia i l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners han promogut la Marca 1842, que inclou un seguit de productes alimentaris que han estat elaborats amb la Ratafia 1842, creada a partir de la recepta de Francesc Rosquellas que va ser trobada al municipi selvatà i que està considerada la més antiga de Catalunya. La gamma inclou cervesa, infusions, caramels, pa, melmelada i secallona, i tots es podran començar a adquirir a la 34a Festa de la Ratafia, que s’inicia avui a Santa Coloma de Farners i que acabarà diumenge.

Dos dels productes més destacats són la cervesa Porter 1842 i la infusió Ratafia 1842. La cervesa ha estat impulsada per la Confraria de la Ratafia i La Selveseria, amb la col·laboració d’en Joan Carbó, enòleg de l’àrea d’Innovació del Celler de Can Roca. Es tracta d’una cervesa negra porter, de fermentació alta, que s’elabora artesanalment a la Selva amb aigua, malts d’ordi, llúpols i llevats, i amb essència de ratafia feta a partir de la recepta de Rosquellas.

La infusió ha estat creada per l’empresa Tegust, amb qui la confraria ha signat un conveni d’una durada mínima de 2 anys per comercialitzar infusions amb gust a la Ratafia 1842, de la qual la confraria en té patentada la marca. Aquestes infusions porten el logotip original i per a la seva elaboració s’utilitza una fórmula, desenvolupada conjuntament amb la confraria, en base a la recepta més antiga de Catalunya.

Altres productes inclosos dins la Marca 1842 són els caramels de toffee de Jadel (Olot), la melmelada de figues i ratafia Can Moragues de la Fundació Emys (Riudarenes), la secallona de ratafia de la carnisseria Albert Casadevall (Santa Coloma de Farners) i el pa de ratafia del Forn Corominas (Santa Coloma de Farners).

Els assistents a la Festa de la Ratafia tindran l’oportunitat d’adquirir de forma exclusiva la tetralogia de ratafies, un cop s’ha recuperat la darrera de les quatre receptes més antigues de Catalunya que apareixen a la llibreta manuscrita de Francesc Rosquellas, datada el 1842 i que des del 1997 es conserva a l’Arxiu Històric Comarcal de Santa Coloma de Farners. Es tracta d’una ratafia de cireres, que ell va anomenar guindas, amb una fórmula curiosa i molt popular sobretot al centre d’Europa. És diferent a la resta de les ratafies de Rosquellas quant a l’elaboració (només porta cireres i aiguardent), al color (d’un vermell piruleta) i al gust (dolça i afruitada).

La Confraria de la Ratafia ha elaborat 200 unitats de la Ratafia 1842 Cirera, que només es podran comprar a la Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners. Com a format especial es posaran a la venda 100 paquets de les quatre ratafies de 1842 en un estoig de fusta de pi natural. La tetralogia es completa amb Ratafia 1842 Clàssica (1997), Ratafia 1842 la Nou Verda (2002) i Ratafia 1842 8 porrons (2014).

Elecció de la millor ratafia casolana

Dissabte passat van tenir lloc alguns actes previs a la Festa de la Ratafia amb la penjada del domàs al balcó de l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners i la primera fase del Concurs de la Ratafia, que ha servit per seleccionar les 10 ratafies casolanes que accedeixen a la final, i que han estat elaborades per persones que resideixen a Centelles, Sant Hilari Sacalm, Sarrià de Ter, Amer i Santa Coloma de Farners. Aquest any s’ha registrat un nou rècord de participació amb un total de 212 ratafies casolanes, una quinzena més de les que hi van competir l’any passat.

La gran final es farà divendres durant el sopar popular, que començarà a les 9 del vespre sota la Vela de la Ratafia i al qual està previst que hi assisteixin unes 600 persones. El jurat, format per Josep Roca (Celler de Can Roca), Astrid Van Ginkel (Fitomón), Empar Moliner (periodista), Carme Picas (El Ginjoler) i Xavier Codina (Ratafia Russet), triarà els tres primers classificats, així com la millor ratafia local. Els premis es lliuraran en la cerimònia que s’iniciarà després del sopar, i que continuarà amb el nomenament de nous confrares i del confrare d’honor, títol que en aquesta edició recau en Josep Roca.

Processó i litúrgia

L’inici oficial de la 34a Festa de la Ratafia tindrà avui a partir de les 9 del vespre amb la sortida dels membres de la Confraria de la Ratafia des de la plaça de l’Ajuntament per recollir el penó i el llibre sagrat de la ratafia de la casa del custodi Marc Tomàs, que va ser el guanyador del premi a la millor ratafia local del 2014, i l’acompanyament posterior en processó fins a les Mesures de la plaça Farners. A 1/4 de 10 de la nit es penjarà el penó i es farà un brindis col·lectiu amb ratafia i, tot seguit, començarà la cercavila de la ratafia, acompanyats pels Trabucaires d’en Serrallonga, els Grallers de Santa Coloma i els gegants Sol i Serena.

El programa de dissabte inclou tres conferències. La primera anirà a càrrec de Fra Valentí, que a les 11 del matí parlarà sobre la tradició remeiera i culinària dels caputxins (Biblioteca Joan Vinyoli). A la 1 del migdia serà el torn de Joan Carbó, que farà una xerrada sobre l’elaboració de begudes casolanes espirituoses (escenari de les Mesures de la plaça Farners) i que presentarà públicament el manifest per reivindicar les begudes espirituoses casolanes, impulsat pel Celler de Can Roca, la Confraria de la Ratafia i la Fira de la Ratafia de Besalú. A les 5 de la tarda serà el torn de Paul Szalienski, que explicarà com es fa la ratafia a Nova York (primer pis de la Casa de la Paraula). Per tancar la jornada, el pavelló de la Nòria serà l’escenari del Ball de la Ratafia a partir de 2/4 de 12 de la nit amb Dr. Prats, Obeses, Xeic! I Orquestra Maribel.

Una de les activitats més destacades de la Festa de la Ratafia arribarà el diumenge 8 de novembre, a les 11 del matí, amb la xerrada que oferirà Xavier Verdaguer amb el títol “La salut emocional: les claus del tercer cervell i l’alimentació”. Aquesta activitat es farà al Teatre Catalunya. A la 1 del migdia tindrà lloc l’actuació dels personatges de la Festa de la Ratafia i la presentació del capgròs Nou Verda, i a continuació es farà el nomenament dels nous petits confrares. El punt final als quatre dies d’activitat el posarà a les 8 del vespre la processó de clausura de la festa, amb la despenjada del penó i el seu trasllat a la casa del custodi.

Per als més petits, la plaça de les Peixateries Velles serà l’escenari el cap de setmana de l’espai Xics, on els visitants podran participar en activitats com manualitats i pintades de cares, o aprendre i jugar a diferents jocs com Gecco, Trígonos, Carroms i Modulmax, entre d’altres.

Una altra de les novetats de la present edició és l’ampliació del Ratafiàrium, que ocuparà una superfície de 350 m2 a la plaça del Firal. Aquest espai gastronòmic estarà obert dissabte i diumenge, i els visitants podran degustar i aprendre gràcies als showcookings, xerrades i presentacions que portaran a terme 16 elaboradors que utilitzen la ratafia en els seus productes. Al Ratafiàrium hi haurà pa, infusions, melmelada, croissants, secallones, iogurts i també els bunyols de ratafia que prepararan les Cuineres de Sils.

Per conèixer més la història de la ratafia a Santa Coloma de Farners, dissabte i diumenge es portarà a terme la Ruta de la Ratafia. Es tracta d’una visita a peu, per un entorn urbà, que permet descobrir els diferents indrets de la ciutat relacionats amb aquesta beguda espirituosa. Té una durada de 75 minuts i el recorregut és d’un quilòmetre apte per a tots els públics. El preu de la ruta és de 5 euros (gratuït per als menors de 10 anys) i inclou guia oficial, tastet de ratafia, un producte de pastisseria fet amb ratafia i un obsequi.

El cartell de la 34a edició de la Festa de la Ratafia mostra l’abans i el després del procés de maceració, amb les herbes com a protagonistes. El seu creador és el colomenc Marçal Morell, llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona i que treballa en disseny web, disseny gràfic i fotografia a Göteborg (Suècia).

Foto: David Rueda / Ajuntament de Santa Coloma de Farners