La investidura de Josep Roca com a confrare d’honor i la xerrada de Xavier Verdaguer, actes destacats de la Festa de la Ratafia que tindrà lloc del 5 al 8 de novembre a Santa Coloma de Farners

El Celler de Can Roca, el millor restaurant del món segons la revista Restaurant Magazine, la Confraria de la Ratafia de Santa Coloma de Farners i la Fira de la Ratafia de Besalú han impulsat un manifest que té com a objectiu reivindicar les begudes espirituoses casolanes com a Patrimoni Immaterial, així com promoure-les com a eina per compartir i crear cohesió social, entre d’altres. El text s’ha donat a conèixer avui amb motiu de la presentació de la 34a edició de la Festa de la Ratafia, que tindrà lloc del 5 al 8 de novembre a Santa Coloma de Farners, en un acte que ha comptat amb la presència de Josep Roca, sommelier del Celler de Can Roca; Pere Vila, president de la Diputació de Girona; Xavi Amat, secretari de la Confraria de la Ratafia, i Joan Martí, alcalde de Santa Coloma de Farners.

El manifest veu la llum en un moment de “decadència i de pèrdua de les formes de consum i d’elaboració casolanes” provocat per l’aparició d’un mercat paral·lel “artesanal i industrial de begudes espirituoses amb finalitats comercials”, segons el text que han presentat els actors Carles Xuriguera i Rafel Faixedas a la Diputació de Girona, i que ha estat elaborat per Joan Carbó (Celler de Can Roca) i els responsables de la Confraria de la Ratafia. La seva intenció és la de donar el tret de sortida a un nou moviment cultural, integrador, transversal i que abasti tot el territori català, i entre les seves bases destaquen també l’enaltiment de la biodiversitat de productes autòctons i locals, la consolidació de les pràctiques culturals i productives i la llibertat creativa dels elaboradors casolans, entre d’altres.

34è Concurs de la Ratafia

La presentació pública del manifest es farà el dissabte 7 de novembre a Santa Coloma de Farners, a la 1 del migdia, a càrrec de l’enginyer agrònom i enòleg Joan Carbó (Celler de Can Roca). L’acte s’inclou dins de la 34a edició de la Festa de la Ratafia, que organitzen l’Ajuntament de Santa Coloma i la Confraria de la Ratafia i que es posa en marxa el dijous 5, a les 9 del vespre, amb la recollida del penó de la casa del custodi i la processió d’inici oficial. Xavi Amat, secretari de la confraria, destaca que “la festa obre la temporada de tast d’aquest licor, després del repòs de l’estiu i fruit de la recollida de la primavera. Es destapen les aromes de la terra, del sol i serena, per compartir amb la família i els amics”.

L’eix central és el Concurs de la Ratafia, el més antic dels que se celebren a Catalunya i el que gaudeix de més participació, amb 197 ratafies casolanes presentades a l’edició de l’any passat. La primera fase tindrà lloc el dissabte 31 d’octubre, a les 4 de la tarda, a l’eixida de Can Pinxo. En una activitat oberta al públic, s’escolliran les 10 ratafies que passaran a la final, que es farà el dissabte 6 de novembre durant el sopar popular. El jurat, format per Josep Roca (Celler de Can Roca), Xavier Codina (Ratafia Russet), Carme Picas (El Ginjoler), Astrid Van Ginkel (Fitomón) i Empar Moliner (periodista), escollirà els tres primers classificats així com la millor ratafia local. Aquest sopar començarà a les 9 del vespre, sota la Vela de la Ratafia, i està previst que reuneixi unes 600 persones. A les 10 de la nit, aproximadament, tindrà lloc la investidura dels nous confrares i també la del confrare d’honor, que en aquesta edició és Josep Roca.

El programa de dissabte inclou tres conferències. La primera anirà a càrrec de Fra Valentí, que a les 11 del matí parlarà sobre la tradició remeiera i culinària dels caputxins (Biblioteca Joan Vinyoli). A la 1 del migdia serà el torn de Joan Carbó, que farà una xerrada sobre l’elaboració de begudes casolanes espirituoses (escenari de les Mesures de la plaça Farners). A les 5 de la tarda serà el torn de Paul Szalienski, que explicarà com es fa la ratafia a Nova York (primer pis de la Casa de la Paraula). Per tancar la jornada, el pavelló de la Nòria serà l’escenari del Ball de la Ratafia a partir de 2/4 de 12 de la nit amb Dr. Prats, Obeses, Xeic! I Orquestra Maribel.

Una de les activitats més destacades de la Festa de la Ratafia arribarà el diumenge 8 de novembre, a les 11 del matí, amb la xerrada que oferirà Xavier Verdaguer amb el títol “La salut emocional: les claus del tercer cervell i l’alimentació”. Aquesta activitat es farà al Teatre Catalunya. A la 1 del migdia tindrà lloc l’actuació dels personatges de la Festa de la Ratafia i la presentació del capgròs Nou Verda, i a continuació es farà el nomenament dels nous petits confrares. El punt final als quatre dies d’activitat el posarà a les 8 del vespre la processó de clausura de la festa, amb la despenjada del penó i el seu trasllat a la casa del custodi (la persona guanyadora del premi a la millor ratafia local 2015).

Per als més petits, la plaça de les Peixateries Velles serà l’escenari el cap de setmana de l’espai Xics, on els visitants podran participar en activitats com manualitats i pintades de cares, o aprendre i jugar a diferents jocs com Gecco, Trígonos, Carroms i Modulmax, entre d’altres. “En definitiva, es tracta d’una festa popular per la diversitat d’actes programats per als diferents públics però, sobretot, pel gran nombre d’entitats, associacions i escoles de la ciutat que hi estan vinculades, gairebé una trentena”, comenta Amat.

S’amplia el Ratafiàrium

Una de les novetats de la present edició de la Festa de la Ratafia és l’ampliació del Ratafiàrium, que ocuparà una superfície de 350 m2 a la plaça del Firal. Aquest espai gastronòmic estarà obert dissabte i diumenge, i els visitants podran degustar i aprendre gràcies als showcookings, xerrades i presentacions que portaran a terme 16 elaboradors que utilitzen la ratafia en els seus productes. Al Ratafiàrium hi haurà pa, infusions, melmelada, croissants, secallones, iogurts i també els bunyols de ratafia que preparen les Cuineres de Sils.

Per conèixer més la història de la ratafia a Santa Coloma de Farners, el dissabte 31 d’octubre i el cap de setmana de la festa es portarà a terme la Ruta de la Ratafia. Es tracta d’una visita a peu, per un entorn urbà, que permet descobrir els diferents indrets de la ciutat relacionats amb aquesta beguda espirituosa. Té una durada de 75 minuts i el recorregut és d’un quilòmetre apte per a tots els públics. El preu de la ruta és de 5 euros (gratuït per als menors de 10 anys) i inclou guia oficial, tastet de ratafia, un producte de pastisseria fet amb ratafia i un obsequi.

El cartell de la 34a edició de la Festa de la Ratafia mostra l’abans i el després del procés de maceració, amb les herbes com a protagonistes. El seu creador és el farnesenc Marçal Morell, llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona i que treballa en disseny web, disseny gràfic i fotografia a Göteborg (Suècia).

La litúrgia de la Ratafia

La Confraria de la Ratafia va introduir el 2013 els actes litúrgics, uns rituals que marquen l’inici, els moments més importants i també el final de la Festa de la Ratafia. La processó, que dóna dijous el tret de sortida als actes festius, comença amb la recollida del penó i el Llibre Sagrat de la Ratafia a la casa del custodi, per portar-lo fins a la Vela de la Ratafia. Divendres té lloc la cerimònia de nomenament dels guanyadors del Concurs de la Ratafia, així com la investidura dels nous confrares i del confrare d’honor. El diumenge és el torn del nomenament dels petits confrares i també de la processó de clausura.

El Llibre Sagrat de la Ratafia conté els textos litúrgics de la festa, a més d’un recull de persones i entitats que hi han col·laborat durant molts anys. Hi ha també receptes secretes per fer ratafia, remeis per elaborar amb herbes, mapes d’ubicacions de les millors herbes de la comarca de la Selva o consells per escollir els millors aiguardents. El penó simbolitza la festa, el punt de connexió entre el poble i els esperits de la ratafia. El seu enlairament a la plaça Farners obre la porta a tres dies de festa i celebració.

Com a novetat, aquest any s’han editat 500 domassos amb el color de la ratafia (vellut de pagès) que inclou el logotip del sol i serena de color clar, amb els quals la Confraria de la Ratafia convida tots els veïns de Santa Coloma de Farners a guarnir la ciutat. A més, s’instal·larà un domàs gegant sota les voltes de les Mesures que presidirà la festa, amb el penó.

Foto: Martí Artalejo/DDGI