Els dies 20 i 27 de juny la “capital de la ratafia” organitza dos tallers amb participants d’arreu de Catalunya.

 

tall

La Confraria de la Ratafia, amb el suport de l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners, organitza el 15è Talleret de la Ratafia. Sota el lema “Vols aprendre a fer una bona ratafia?” els participants tornaran cap a casa amb una versió personalitzada d’aquesta beguda ancestral.

Tal com mana la tradició la ratafia s’ha de fer pels vols de St. Joan, moment en el qual les plantes i les nous estan en el seu punt més òptim per iniciar la maceració amb el soli serena de l’estiu. El dia 5 de setembre s’oferirà una taller per aprendre a filtrar la ratafia i embotellar-la. Llavors, per la festa del 7 i 8 de novembre, s’obrirà el tret de sortida de la temporada del tast de la ratafia.

L’activitat del talleret comença a les 10 h amb una caminada matinal per conèixer les herbes de la ratafia de la mà de coneixedors de la zona i les plantes, tot seguit es continua amb la ruta urbana de la ratafia abans participar al dinar de ratafia de l’Hotel Pinxo ales 13 h. A la tarda a de 16 h a 18 h té lloc el talleret en el qual es facilita als participants tenen tot el necessari, estris i coneixements, per elaborar una bona ratafia.
A més, s’ofereix un paquet turístic associat a la inscripció del talleret que inclou dinar, sopar i allotjament, segons l’opció desitjada.

Els tallers tenen lloc a la Llar de Jubilats de Santa Coloma, un espai en el qual hi ha moltes persones grans amb molts coneixements d’herbes i ratafia. El talleret compta amb la col·laboració de l’Herboristeria l’Espígol que selecciona les millors herbes i en el millor estat per tal de poder obtenir una ratafia ben rica.

L’origen de l’organització del talleret a Sta Coloma era per evitar que es perdés la tradició de fer ratafia a casa nostra. El que va començar fa quinze anys com una activitat única i singular, avui ja s’està popularitzant en diferents ciutats catalanes amb diversitat de participants de totes les edats. Podem dir doncs, que el futur de la ratafia està assegurat.

 

tall3 tall2