El colomenc Francesc Rosquellas va recollir les tres de les receptes de ratafia més antigues de Catalunya, de l’any 1842, i que de ben segur servia en el seu cafè.

L’Arxiu Històric Comarcal de Santa Coloma de Farners va rebre de mans de Maria Camós, el fons documental de la família Rosquellas de Santa Coloma de Farners. Entre la documentació s’hi troba molta informació sobre Francesc Rosquellas i Alomar, Santa Coloma de Farners 1802-1867. Consta amb l’ofici de corder en diversos documents i entrà a l’exèrcit el 1821, a l’edat de 19 anys, com a milicià voluntari.

francesc rosquellas

L’any 1842 deixa l’exèrcit i sembla que obre un “café botillera”. Amb data de 1842 hi ha una llibreta manuscrita per Francesc Rosquellas amb receptes de cuina, remeis casolans, ungüents i licors. Entre aquest receptari destaquen les 3 receptes de ratafia més antigues de Catalunya, que de ben segur servia en el seu establiment.

 

L’any 1997 l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners va encarregar a destil·leries Russet l’elaboració d’una “Ratafia 1842” seguint una de les receptes de Francesc Rosquellas i anys després, el 2002, l’Associació Nou Verda va seguir els mateixos passos elaborant la “Ratafia la Nou Verda” amb una altra de les seves antigues receptes.

 

Ratasia de Nueces F. Rosquellas, 1842
“2 porrones de agüardiente, 2 docenas nuéces verdes
que la cáscara no sea hecha, se pone en infusión con dos nueces moscadas
1⁄2 cuarto de unza canela olanda picada algunos calvos enteros, 2 unzas de azúcar y se filtra.”

recepta 5_bn

Ratasia de Nueces F. Rosquellas, 1842

Recepta de Ratafia F. Rosquellas, 1842
“Menta romana, menta de guisá, marialluïsa, nebta, tarongina, funolls, calvells masclas, cañella, ginabrons, nou moscada, sucra (3 onzas por porron de aguardiente), clavells blancos, nous del país 3 por porron de aguardiente.”

recepta rosquellas_bn

Recepta de Ratafia F. Rosquellas, 1842

 

Recepta de Ratafia F. Rosquellas, 1842

“Rosa de oló, Ruda, Taron- gina, Malvarosa, Frigola, Esparnallach, Escabyo- sa, Funoll, Rebantarola, Rumani, Fulla de taronja agra, Tumanyi, Fulla de lloré, Marialluïsa, Donsell, Isop, Nepta, Orenga, Llan- tisca, Pela de taronja dolsa, pela de llimona, 3 nous moscades, mitja unsa de canella olanda, 12 nous verdas, Sucra”

 

R_Rosquellas_porrons_bn

Recepta de Ratafia “8 porrons aiguarden” de F. Rosquellas, 1842

 

Font: Arxiu Històric Comarcal la Selva