Les postres de Santa Marta

Postres representatives de la província de Girona que es van idear el 2002 amb motiu del XXV aniversari de la Federació Provincial d’Hosteleria.

 

Xuixo

Ingredients:

brioix

poma Grani Smith

200 ml de llet

200 ml de nata

50 g de sucre

20 g de Maizena

3 fulles de gelatina

un canó de canyella

pell de llimona

 

Bullirem la llet, la nata, el sucre, la llimona i la canyella. Quan bulli hi afegirem la Maizena i ho treballarem com si féssim una crema pastissera. Quan encara sigui calenta, hi dissoldrem la gelatina prèviament remullada. Ho colarem i ho estirarem sobre una placa rectangular.

Deixarem que qualli a la nevera i en tallarem rectangles de 5 X 2 cm.

Amb una màquina de tallar embotits tallarem làmines molt fines de poma Grani. Embolicarem els rectangles de crema amb la poma i els posarem a congelar. Mentrestant passarem el brioix per la picadora i en farem farina.

Un cop els rectangles de crema estiguin congelats, els arrebossarem com croquetes: primer els passarem per farina, tot seguit per ou i, per últim, per la farina de brioix. Ho guardarem a la nevera.

 

Compota de poma

Ingredients:

3 pomes Golden

300 g de sucre

100 g de mantega

 

Pelarem i tallarem les pomes a quarts i les posarem a coure en cru amb el sucre i la mantega. Un cop cuites, les triturarem i les reservarem.

 

Gelat de ratafia

Ingredients:

500 ml de llet

200 ml de nata

100 g de sucre

100 ml de ratafia Russet

5 g d’estabilitzador

 

Bullirem la llet amb la nata i la ratafia. Quan arribi a 85 ºC hi afegirem el sucre barrejat amb l’estabilitzador i ho refredarem ràpidament. Ho passarem per la geladors i ho conservarem al congelador a -15 ºC.

 

En un plat de postres posarem una llàgrima de compota d epoma. Fregirem els xuixos i els col·locarem un sobre l’altre intercalats. A l’altre extrem hi posarem una bola de gelat de ratafia.

 

Jordi Roca, del restaurant El Celler de Can Roca, de Girona

www.cellercanroca.com

Extret del llibre Russet, 100 anys de ratafia, de Marc Alsina i Pilar Ferrés

http://www.russet.cat