El Mercat de les Herbes de la Ratafia ha aconseguit congregar els millors especialistes en el camp de l’etnobotànica del nostre país com Joan Vallès, Fra Valentí, Astrid van Ginkel o Santi Jàvega. La seva participació converteix el mercat en una cita ineludible que ens ajudarà a entendre millor l’entorn natural que ens envolta i quins usos guaridors tenen les plantes.

Per començar a introduir-se al món de les herbes l’Astrid van Ginkel és una conferenciant extraordinària, que des dels seus coneixements en farmàcia i botànica-ecologia sap aportar els conceptes claus per conèixer els principals usos remeiers de les plantes. Durant el 5 de maig impartirà el curs d’”Introducció a la botànica bàsica: temporalitat, hàbitats i usos de les herbes del nostre entorn”.

L’etnobotànica estudia els sabers populars sobre les plantes i durant molt de temps ha estat la base de la subsistència de l’espècie humana. Explica Joan Vallès Xirau, catedràtic del Laboratori de Botànica de la UB, i que podrem escoltar en profunditat en la seva xerrada sobre “L’etnobotànica: persones, plantes, cultura i benestar”. A més, Santi Jàvega, conegut com l’herbolari de Sau, que fa més de 30 anys que es dedica a estudiar les propietats de les plantes i la seva utilització en el benefici de la salut ens parlarà i presentarà l’exposició “La Flora Medicinal d’Osona i els usos etnobotànics

Saber i praxis o xerrada i tast on en Marc Talavera, del col·lectiu Eixarcolant, explicarà les propietats de les plantes silvestres, com cultivar-les, com recol·lectar-les i com es poden utilitzar a la cuina. Finalment et recomanem Fra Valentí, que presentarà el seu llibre Tornar als remeis de sempre i ens mostrarà els secrets de pocions i ungüents, i ens ensenyarà a preparar una tisana com es feia abans.

Consulta la programació (provisional) del Mercat de les Herbes de la Ratafia 2018 aquí

Comments are closed.