El 5 i 6 de maig Santa Coloma de Farners esdevindrà el punt de trobada de referència en la divulgació dels usos de les plantes, de les herbes remeieres i de productors locals i artesans

Ovidi4, tallers de tasts, sortides guiades i Mainasons entre les activitats del Mercat de les Herbes

La 5a edició del Mercat de les Herbes de la Ratafia tindrà lloc el 5 i 6 de maig a Santa Coloma de Farners i acollirà unes 35 activitats que promouen el coneixement i la difusió al voltant del món de les herbes de la ratafia. Aquest esdeveniment s’ha consolidat com un punt de trobada de referència d’experts en l’etnobotànica, els usos de les plantes en la salut, la cuina o el benestar i les tradicions remeieres, culturals i populars del nostre país.

La Confraria de la Ratafia organitza aquest mercat amb el suport de l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners i la col·laboració de nombroses entitats del territori. La darrera edició va rebre prop de 5.000 visitants que van participar en les diverses activitats pensades per a totes les edats.

“El mercat acompanya el 65è concurs i exposició de flors, un dels més antics de Catalunya”

El Mercat de les Herbes és una festa per gaudir de la primavera i trobar-se amb altres persones per compartir un cap de setmana, aprendre i vivenciar a través dels 11 tallers, les 6 conferències, les 4 sorties al bosc, 4 concerts, 3 activitats gastronòmiques i altres activitats paral·leles com el 65è concurs i exposició de flors, un dels més antics de Catalunya. A més, serà el punt de trobada de productes locals i artesans amb desenes de parades on comprar plantes, herbes assecades, remeis naturals fets amb herbes o cosmètica natural, entre d’altres.

Enguany s’ ha aconseguit congregar els millors especialistes en el camp de les herbes. Destaquem a Joan Vallès, catedràtic de Botànica de la UB, que parlarà sobre “L’etnobotànica: persones, plantes, cultura i benestar” (5 de maig a les 18:30 h a l’Arxiu Comarcal). Fra Valentí, que amb el seu llibre Tornar als remeis de sempre ens mostrarà com fer tisanes (5 de maig a les 17:00 h a l’Arxiu Comarcal). L’Astrid van Ginkel impartirà el curs d’”Introducció a la botànica bàsica: temporalitat, hàbitats i usos de les herbes del nostre entorn” (5 de maig de 9:00 a 14:00 h a l’Arxiu Comarcal). Santi Jàvega, conegut com l’herbolari de Sau, presentarà l’exposició “La flora medicinal d’Osona i els usos etnobotànics” (6 de maig a les 11:30 h a l’Arxiu Comarcal). Marc Talavera, del col·lectiu Eixarcolant, explicarà les propietats de les plantes silvestres, com cultivar-les, com recol·lectar-les i com es poden utilitzar a la cuina (6 de maig a les 18:30 h a l’Arxiu Comarcal).

“Santa Coloma de Farners serà un laboratori experimental on tocar, olorar, remenar i tastar les herbes del nostre entorn”

Al llarg del 5 i 6 de maig els carrers de Santa Coloma de Farners es convertiran en el laboratori experimental on tocar, olorar, remenar i tastar les herbes del nostre entorn. Els tallers és una de les parts centrals del mercat i aquest 2018 podràs aprendre a elaborar un perfum personal amb essències florals (5 de maig a les 11:30 h a la Plaça Farners), un tast de mels (6 de maig a les 9:30 h a l’Arxiu Comarcal), taller de tints naturals amb flors (5 de maig a les 10:00 h a la Plaça Farners), o el taller d’aigües de flors i refrescos analcohòlics (6 de maig a les 17:00 h a la Plaça Farners).

Per preparar una farmaciola bàsica us recomanem els tallers de remeis casolans en pediatria (6 de maig a les 10:00 h a la Plaça Farners) i el de remeis per a les al·lèrgies estacionals amb herbes remeieres (5 de maig a les 16:00 h a la Plaça Farners).

6 propostes que no et pots perdre del Mercat de les Herbes

1- El concert d’Ovidi4, format per l’activista David Fernàndez, la vocalista Mireia Vives, el músic Borja Penalba i el poeta David Caño, encapçala el cartell de les propostes culturals amb l’espectacle poeticomusical Cuidem-nos, per resistint, insistint i persistint. L’entrada és gratuïta i serà el dissabte 5 de maig a les 22:30 hores a la Plaça Farners.

2- També podràs gaudir d’una activitat única per estimular els cinc sentits, on Evarist March, del Celler de Can Roca, i Carles Aymerich, millor sommelier de l’Estat espanyol 2009, guiaran un maridatge amb flors silvestres mediterrànies i vins de Catalunya. Diumenge 6 de maig a les 9:00 h al Parc de Sant Salvador.

3- Alguna vegada t’has imaginat un espectacle al voltant d’una paella? “Paella xinxollada” és la proposta del col·lectiu Compartir Dóna Gustet, on tot passarà tot fent una paella per sopar el dissabte 5 de maig a partir de les 19:00 hores.

4- Tallers gastronòmics de tast, el de cuina d’aperitius amb herbes, a càrrec de la cuinera Laia Farré, de La cuina  de Na Laia, qui cuinarà amb amb productes del projecte “Localitza. Productes de la Selva” (5 de maig a les 13:05 h a la Plaça Farners), i al de cuina amb plantes tradicionals en desús, que farà el col·lectiu Eixarcolant (6 de maig a les 12:00 h a la Plaça Farners).

6- A vegades cal retornar al bosc per recuperar costums. Sortida guiada per conèixer la vegetació ruderal de Santa Coloma de Farners i fer una recol·lecció de vegetació comestible el diumenge 6 de maig a les 16:00 h al Parc de Sant Salvador.

5- Un dels plaers de la primavera és poder relaxar-se al sol, a la plaça, a l’hora del vermut. Concert, a l’hora del vermut, amb els combos de l’Escola de Música Municipal Josep Carbó, el diumenge 6 de maig a les 13:00 hores a la Plaça Farners que finalitzarà amb un dinar popular de cuina salvatge, per què cuina saludable pot ser també cuina creativa.

Activitats per gaudir amb tota la família

Per viure el Mercat de les Herbes de la Ratafia amb els més petits i joves i despertar l’interès pel món de les plantes i les flors us pot interessar la sortida per a nens i nenes per conèixer les herbes de la ratafia (5 de maig a les 10:00 h al Parc de Sant Salvador), que serà guiada per l’Anna Selga, farmacèutica i experta en herbes, o la parada d’herbes dels Petits Confrares (6 de maig a les 10:00 h a la Plaça Farners).

Si el que us agrada més és manipular i crear, us recomanem el taller infantil d’il·lustració amb tints naturals (6 de maig a les 11:30 h a la Plaça Farners) i el taller familiar de fer llaminadures saludables (6 de maig a les 18:00 h a la Plaça Farners).

Pel públic més jove destaquem una de les activitats més refrescants, la Ruixada de les essències amb la Confraria Jove i amb tots els joves que vulguin divertir-se tot remullant-se (5 de maig a les 18:30 h a la Plaça Farners), o l’espectacular passejada amb patinets, que es farà pels carrers del centre de Santa Coloma de Farners, i aniran acompanyats pels capgrossos d’aquesta població (6 de maig a les 16:30 h a la Plaça Farners).

Finalment, l’acte que tancarà la cinquena edició del Mercat de les Herbes serà el concert infantil amb Mainasons, on la Nia, la Mel i en Ton cantaran i ballaran acompanyats de la banda de set músics i una xocolatada popular (6 de maig a les 18:30 h a la Plaça Farners).

Comments are closed.